Ai carenta de vitamine?

Carenta de vitamine se manifesta prin afectiuni la nivelul pielii, prin stare de oboseala permanenta, anemii, tulburari nervoase, tulburari psihice. Exemple: carenta de vitamina A se manifesta prin afectiuni la nivelul ochilor. Carenta de Vitamina B1 provoaca boala Beri-beri, carenta de Vitamina B2 provoaca o afectiune numita pellagra, carenta de Vitamina B6 provoaca  tulburari nervoase si dermatita, carenta de Vitamina B12 provoaca anemia Bierma si polinevrita. Carenta de vitamina C provoaca scorbut, carenta de vitamina D provoaca afectiuni la nivelul sistemului osos, carenta de vitamina E scade fertilitatea.

Noi va spunem ce alimente ar trebui sa introduceti in meniul zilnic pentru a nu avea carenta de vitamine!

Alege in mod corect cerealele! Spre deosebire de cerealele rafinate, cerealele integrale aduc vitamina B.

Nevoia zilnica: 25g de cerale integrale sau 3 bucati de paine integrala.

La micul dejun: paine neagra, integrala si/sau musli.

Inlocuiti orezul, pastele cu echivalentele lor integrale.

Invatati sa identificati faina sanatoasa: T 110 daca aveti intestinul fragil, mergand pana la T 180. Cu cat cifra este mai ridicata, cu atat faina este mai putin rafinata.

Folosesti uleiul bun? Uleiul de nuca, de rapita si uleiul de masline este bogat in vitamina E (care impiedica imbatranirea pielii) si vitamina K (antihemoragica). Acestea aduc si grasimi importante pentru artere si creier. Nevoia zilnica de vitamina E: 12 mg pe zi. Nevoia de vitamina K1 si K2: 1mg pe zi. Sau 150 g de varza creata sau o bucata de ficat pe saptamana.

Consumati fibre suficiente? Fibrele stimuleaza tranzitul, diminueaza luarea in greutate, imbunatatesc asimilarea vitaminelor B si a unor oligoelemente. Fibrele au si o actiune benefica asupra colesterolului. Aveti nevoie de 25g de fibre pe zi (sau 100g de fasole). Mizati pe painea integrala (8g de fibre/100g), pe morcovi. Daca mancati legume putine sau chiar deloc reintroduceti-le progresiv in alimentatie, fierte pentru inceput.

Mancati alge? Algele marine precum agar-agar (sau gelatoza) sunt bogate in oligoelemente si minerale. Acestea ne aduc calciu, fier, fosfor, sodium, magneziu (antistres), zinc (foarte bun pentru imunitate), cupru (important pentru cartilagii si oase) si iod. Avem nevoie zilnic de 4g de minerale/400mg oligoelemente. Consumati alge verzi, rosii (agar agar) sau negre.

Trebuie sa mizati pe micul dejun. Micul dejun este indispensabil pentru a functiona cat mai bine pe parcursul zilei. Mancati oleaginoase: alune, nuci, migdale. Doua tablete de ciocolata neagra cu 70% cacao, cateva migdale si un fruct aduc un aport ideal de vitamina K.

Fructe si legume: proaspete, crude sau fierte? Proaspete si crude! Fructele si legumele proaspete aduc vitamine hidrosolubile: A,B,C,D si K, bogate in micronutrimenti. Aveti nevoie de 5 fructe si legume pe zi. Fructe si legume la micul dejun: o piersica, un pumn de cirese, o caisa. Ierburi si mirodenii: patrunjel, piper, tarhon. Oleaginoase: nuci, alune bogate in acizi grasi esentiali.

Omega 3 – care este cantitatea ideala? Omega 3 sunt importanti pentru artere si creier. Aveti nevoie zilnic de 1,5-2,5g de Omega 3 sau  echivalentul – 100g de somon proaspat. Uleiuri presate la rece: in (5g de Omega 3/100g), ulei de rapita, masline, nuci. Atentie: evitati uleiul de floarea soarelui, bogat in Omega 6. Fructe oleaginoase: nuci, migdale, alune, fistic. Pesti grasi: de trei ori pe saptamana. Grasimile de gasca si de rata.


Mancarurile „gata preparate” sunt mai putin bogate in vitamine? Alimentele industriale contin grasimi saturate care sunt toxice pentru organism. Evitati pe cat posibil prajelile, chipsurile, produsele de patiserie, prajiturile, margarina.

Alte remedi: urzica pe care o puteti folosi atat primavara pentru regenerarea organismului, dar si sub forma de infuzie, in acelasi scop. Infuzia o preparati dintr-o lingura de frunze la o ceasca cu apa. Beti 2-3 ceaiuri pe zi. Continutul sau bogat in vitaminele A, C si K, precum si clorofila sunt elementele care o recomanda pentru rezolvarea avitaminozelor severe.